maanantai 4. tammikuuta 2016

Tyyli: 1920 - luku


Saimme tehtäväksi Pukeutumis neuvonta tunnilla käydä läpi eri aikakausien tyylejä. 1920-1980 lukujen tyylien pääpiiireteet käymme läpi.

1920-luvun seksisymboli ja lyhyessä mustassa polkkatukassa viihtyvä näyttelijäkaunotar Louise Brooksia pidetään flapper-kulttuurin esikuvana. Flapper-tytöt olivat 1920-luvulla "uuden polven" nuoria naisia, jotka pukeutuivat lyhyihin hameisiin, kuuntelivat syntistä jazzmusiikkia ja rikkoivat sovinnaisena pidetyn käytöksen normeja.

Hameenhelmat lyhenivät sen verran, että vuoteen 1925 mennessä helma oli peräti 45–50 senttimetriä irti maanpinnasta! Pari, kolme vuotta myöhemmin hameet ylsivät polvenkorkeudelle, mikä oli suorastaan hurjaa tuolloiseen aikaan.

Arkimuodin yleisiä pukeutumistyylijä olivat löysä paitapuku ja kolmiosainen jerseypuku: kuviollisen tai yksivärisen neuleen tai Chanel-tyylisen taskullisen jakun kanssa käytettiin puseroa ja kapeaa, lyhyttä laskoshametta. Hame ulottui vuonna 1924 polveen asti ja 1927 polvet jo näkyivät. Yksinkertaisten arkileninkien somisteena käytettiin vaakalaskoksia, koristesaumoja, vinoonleikattuja kaitaleita tai kulmikkaita päänteitä. Käytännöllisissä arkivaatteissa hillityt värit olivat suosittuja. Yhdisteltiin saman värin eri sävyjä ja geometrisia kuvioita. Suosittuja olivat myös miehekkäät puvut ja solmiot.

Vaatteissa nämä olivat muotia mm.


  • Epätasaiset halkiolliset helmat ja takaa pidemmät nenäliinakulmat
  • Egyptin ja art decon innoittamat kuva-aiheet
  • Näkyvät saumakoristeet ja kaksoissaumat
  • Viistot linjat ja epäsymmetriset, koristeelliset pääntiet
  • Taskut, napit ja vyöt
  • Hameiden laskostetut kaitaleet ja myötälaskokset
  • Syvään uurretut pääntiet ja selät, kapeat olkaimet
  • Kapeat valuvat huivit, jotka
  •  joskus kiinnitettiin leninkeihin

Korsettien kiristämän vyötärön sijaan 20-luvun asuissa oli vyötärö laskettu lantiolle ja yläosat löysiä ja suoria. Kurveja ja tiimalasivartaloa pidettiin tyylittöminä ja muodot haluttiin häivyttää kokonaan. Naisen vartalo näytti poikamaiselta, ja syntyi ihannoitu "kukkakeppityyli". Rento ja mukava eleganssi oli päivän sana.

Suosituin asuste oli huovasta valmistettu pyöreä kypärälakki, jonka seuraksi hiukset leikattiin selkeäksi polkaksi. Myös hiuskoristeet olivat muodikkaita. Juhlatilaisuuksissa käytettiin usein sulin koristeltua turbaania. Kengistä muodikkaita olivat melko teräväkärkiset yksinkertaiset ja tyylikkäät avokkaat, korkeakorkoiset solkikengät ja matalat urheilukengät.

Juhla- ja iltapuvut saattoivat olla todella näyttäviä. Materiaaleina käytettiin esimerkiksi silkkiä, sifonkia, samettia, kiinankreppiä ja juuri keksittyä viskoosia. Hienoimmissa puvuissa oli runsaasti yksityiskohtia, kuten kirjailuja, helmiä, paljetteja, tekojalokiviä, hapsuja ja höyheniä. Juhlapukeutumisessa käytettiin näyttäviä hiuskoristeita, puuhkia ja pitkiä hansikkaita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti