maanantai 4. tammikuuta 2016

tyyli: 1960 luku

Muodin yleisilme 1960-luvulla oli huomattavasti nuorekkaampi kuin edellisellä vuosikymmenellä. Naisellisen eleganssin korvasi siro tyttömäisyys. Vuosikymmenen puolivälissä siluetti oli lyhyt, joko suora kevyesti vartaloa myötäilevä tai loivasti alas levenevä. Lyhyiden hameiden luomaa hätkähdyttävää vaikutelmaa tasapainottivat usein peittävät sukkahousut tai polvisukat, joita käyttivät pikkutyttöjen ohella myös isommat tytöt. Saappaat tulivat muotiin, sekä pohjepituisina että pitkävartisina versioina, ja housupuku hyväksyttiin vähitellen katuasuksi. Valkoisen, beigen ja mustan rinnalla suosiossa olivat kirkkaat värit sekä kullan- ja hopeanhohtoiset kankaat. Vuosikymmenen kuluessa kenkien kärjet pyöristyivät ja korot mataloituivat.

Great Summer Values 1965 fashion style sheath shift full skirt dress red blue white black pink yellow tan 60s vintage color photo catalogue models:

 Nuorisokulttuuri löi itsensä läpi lopullisesti 1960-luvulla, jolloin nuorisosta tuli länsimaissa muodinkin määrittäjä. 1960-luvun muodissa pyrittiin nuorekkuuteen ja epäsovinnaisuuteen. Kankaat olivat usein suurikuvioisia, graafiset kuviot ja kukkakuviot olivat naisten vaatteissa tavallisia. Tyypillisiä 1960-luvun muotivaatteita olivat mm. minihameet, A-linjaiset helmasta levenevät telttamekot ja takit sekä läpinäkyvät puserot. Toisaalta 1960-luku oli hippiaatteen vuosikymmen. Hipit pukeutuivat farkkuihin, liehuvahelmaisiin mekkoihin, erilaisiin huiveihin ja liinoihin, batiikkivärjättyihin ja etnohenkisiin vaatteisiin.

1960-lukua pidetään muovin vuosikymmenenä. Muovista saa näyttäviä yksityiskohtia edullisesti, ja muodin tekijät käyttävät sitä asusteissa: kengissä, saappaissa, laukuissa ja vöissä. Vyöt levenevät ja laukut suurenevat. 
Kenkien kärjet  pyöristyvät sekä miehillä että naisilla. Saappat tulevat muotiin kaikkialla länsimaisessa maailmassa.
Erilaiset päähineet: pipat, lierihatut, koppalakit, lätsät ovat tärkeä osa pukeutumista.


1960-luvun ensimmäinen puolisko muistutti mekkomuodiltaan 50-lukua. Konservatiivistä, naisellista, sopivaa. Ei lyhyitä hameita. Käsineet käytettiin iltaisin ja sosiaalisissa tapaamisissa. Alushameita ja korsetteja käytettiin. Kellomekot t-paitamaisella yläosalla säilyivät koko vuosikymmenen läpi, tosin hameenhelma lyheni hieman ja kaula-aukko avartui.
Iltapuvut olivat kauniita ja usein röyhelöisiä. Puvut olivat erittäin naisellisia. Hanskoja käytettiin puvun kanssa, jotka olivat usein yli kyynärpään meneviä.1950-luvun pop-musiikki alkoi vaikuttamaan muotiin. Baetles-yhtyeen hiusmuotia ja vaatteita kopioitiin.
Missä Viktoriaaninen nainen ei paljastanut jalkojaan, sata vuotta myöhemmin 60-luvun naiset paljastivat sääriänsä niin paljon kuin vartalon muodot antoivat myöden. Kun jotkut tahot kiistelevät kuka keksi minihameen, kunnian saa yleensä Andre Courreges, mutta Mary Quant teki swengaavan 60-luvun lookin tunnetuksi minihameineen suurelle yleisölle.
Minihameen pituus vaihteli huomattavasti. Amerikassa oltiin konservatiivisempia kuin Englannissa, amerikassa minihameen helma päättyi 10-12,5 cm polven yläpuolelle. Lontoossa taas minihameen pituus helma päättyi 17,5-20 cm polven yläpuolelle.
kaulaaukot laajenivat minuhameet yleistyivät , alusvaatteet pienivät.
Colorful 1960s fashion:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti